Vervolg op 'Koning van Katoren' op komst
Foto: rr
Jan Terlouw publiceert in juni een vervolg op zijn kinderboek ,,Koning van Katoren'', uit 1971. De uitgeverij Lemniscaat heeft de verschijning van Zoektocht naar Katoren bevestigd.

Koning van Katoren - onder meer bekroond met een Gouden Griffel - geldt als een klassiek kinderboek. Het boek ademt de geest van de jaren zeventig doordat Terlouw in parabelvorm maatschappelijke misstanden hekelt.

Zo komt de hoofdpersoon Stach, die om koning te worden allerhande opdrachten moet vervullen, terecht in de plaatsen Wapenfelt en Smook - verwijzingen naar de wapenindustrie en de luchtvervuiling.

Zoektocht naar Katoren speelt veertig jaar later, in het land waar Stach al vier decennia koning is. „Terlouw wil in dit boek de hypocrisie van de huidige Nederlandse samenleving aan de kaak stellen,, zegt directeur J.C. Boele van Hensbroek van Lemniscaat. „Hij loopt al lang rond met een plan voor dit boek, dat een neerslag is van zijn politieke en maatschappelijke engagement. De boodschap is minder verpakt dan in Koning van Katoren.,

Wapenhandel

In plaats van Stach trekt in het vervolgboek een geitenhoeder door het land. Die komt onder meer in Wapenfelt, waar een deel van de bevolking geld inzamelt voor humanitaire hulp aan de slachtoffers van een oorlog in een buurland. Andere bewoners verdienen geld aan de levering van wapens aan de strijdende partijen in hetzelfde land.

Jan Terlouw zelf was niet bereikbaar voor commentaar. (nrc)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in