Kadima wint moeizamer dan verwacht
Ehud Olmert (Kadima) Foto: AP
JERUZALEM - De Kadima-partij van waarnemend premier Ehud Olmert heeft de Israëlische algemene verkiezingen met minder groot gemak gewonnen dan was verwacht. Dat melden Israëlische televisiestations op basis van exit polls nadat de stembussen gesloten waren.
De Kadima zou tussen de 29 en 32 van de 120 zetels in het parlement halen. De Arbeidspartij zou tussen de 20 en 22 zetels krijgen en de rechtse Likud 11 of 12 zetels. Als de voorspellingen uitkomen, zou Olmert een centrumlinkse coalitie kunnen smeden om zijn plannen om voor 2010 de uiteindelijke grenzen van Israël vast te stellen uit te voeren.

Lage opkomst bij verkiezingen Israël

Om 18 uur plaatselijke tijd had ongeveer 47 procent van de Israëlische bevolking zijn stem uitgebracht in de parlementsverkiezingen. De stembussen waren al van 13 uur open. De opkomst ligt zo’n 7 procent onder die van de laatste verkiezingen, in 2003.

Kadima voorop in peilingen

Peilingen zeiden dat de gematigde Kadima op meer stemmen kan rekenen dan de linkse Arbeidspartij en de rechtse Likoed. Een uitzonderlijk groot aantal kiezers zei dat ze nog niet besloten had op welke partij ze zou stemmen, en volgens deskundigen zijn grote schommelingen dan ook mogelijk.

Kadima zakte gisteren, de dag voor de verkiezingen, in de peilingen. De partij van Olmert zou volgens de laatste berichten op 34 van de 120 parlementszetels kunnen rekenen, vergeleken met 36 tot 37 in eerdere prognoses. Een lager zetelaantal kan het Olmert moeilijk maken een coalitie te vormen die zijn plan steunt om de komende jaren delen van de Westoever af te staan. Voor de verkiezingen was de verwachting dat de Arbeidspartij op zo’n twintig zetels kon rekenen en de Likoed-partij op ongeveer veertien.