Energienetwerk aan kust maakt verbinding met windmolenpark mogelijk
Foto: rr
BREDENE - Marktleider in de kabelindustrie Nexans Benelux en netwerkbeheerder Elia stelden dinsdag een volledig vernieuwd energienetwerk aan de kust voor. Een ondergrondse hoogspanningskabel kan binnenkort voldoen aan de steeds groter wordende elektriciteitsbehoefte en maakt een verbinding mogelijk met het toekomstig windmolenpark op de Thorntonbank.
Het project kreeg de naam Kust Energie Netwerk (KEN). Over een afstand van 33 kilometer tussen Oostende-Slijkens en Koksijde kronkelt 100 kilometer kabel van 150.000 Volt met een vermogen van 240 megawatt.

Volgens de producent is dit het eerste project van die grootte in België. De hoogspanningskabel bestaat uit verschillende lange kabelstukken. Dat betekent dat er minder verbindingsstukken nodig zijn, wat het risico op zwakke schakels vermindert. De kabel bestaat uit polyetheen, is hitte- en vuurbestendig en bevat geen schadelijke stoffen voor het milieu in de behuizing.

Het project kwam er omdat de huidige 36.000 volt kabels niet meer voldoen aan de huidige energienoden waardoor een continue kritische overbelasting dreigt. Daarnaast start C-Power deze zomer met de bouw van 30 windmolens op de Thonthonbank, 30 kilometer voor de Belgische kust. Het windmolenpark zal een vermogen hebben van 900 megawatt, waarvan 240 megawatt aan de Belgische kust zal verdeeld worden van het nieuwe kustenergienetwerk en de rest naar het binnenland wordt getransporteerd.

Nexans Benelux is marktleider in de productie en ontwikkeling van netwerkkabels. Voor een project werd een consortium opgericht met kabeltrekker Fabricom en Visser . Netwerkbeheerder Elia verbindt de stroomproducenten met de verbruiker.

Het project kost 16,5 miljoen euro en wordt in april in gebruik genomen.