Hamas-regering ingezworen
Foto: reuters
RAMALLAH - Twee maanden na de overwinning van Hamas bij de Palestijnse parlementsverkiezingen heeft het Palestijnse parlement vandaag zijn goedkeuring gegeven aan een regering van de radicaal-islamitische beweging. 71 van de 132 parlementsleden stemden voor de ministerploeg onder leiding van premier Ismail Haniyeh.
De volksafgevaardigden van de Fatah-partij van president Mahmoud Abbas gaven geen vertrouwen aan de regering Haniyeh. Hamas heeft 74 van de 132 zitjes in het Palestijnse parlement. De radicale beweging had Fatah graag in de regering gehad, maar de onderhandelingen daarover liepen spaak.

De Hamas-ministers leggen morgen de eed af. De regering telt 24 leden, onder wie een vrouw en een christen.

Gewapende strijd

Haniyeh verwierp de kritiek op zijn regeringsprogramma. Daarin wordt vastgehouden aan de gewapende strijd tegen Israël. ,,Het politieke programma van mijn regering is een gevolg van het verzet’’, luidde het.

De EU en de VS dreigen hun financiële steun aan de Palestijnse leiding stop te zetten als Hamas het geweld niet afzweert en de staat Israël niet erkent. Israël heeft samenwerking uitgesloten met een Palestijnse regering onder leiding van Hamas.

Gisteren riep Haniyeh het zogenaamde Kwartet (VS, EU, Rusland en de VN) op samen te zitten met zijn regering.