Meer valse euromunten onderschept
BRUSSEL - De ordediensten onderschepten vorig jaar dertig procent meer valse euromunten dan in 2004. De vervalste munten lijken steeds beter op de echte, blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. De Commissie schat dat er meer dan tien miljoen valse euromunten in omloop zijn.

In haar jaarrapport over de bescherming van de euromunten tegen vervalsingen deelt de Commissie mee dat er vorig jaar 96.000 valse munten uit circulatie werden gehaald. Dat is 29 procent meer dan in het jaar voordien. Sinds de introductie van de eenheidsmunt in 2002 registreerde de Commissie al 365.000 valse munten.

Die cijfers blijven volgens de Europese Commissie bescheiden, in vergelijking met de statistieken uit de periode van de nationale valuta. Het aantal valse euromunten wordt op ruim 10 miljoen geschat, terwijl er 63 miljard echte munten in omloop zijn.

Wel stelt de Europese Commissie vast dat de vervalsingen steeds beter worden. Ook de diversiteit aan vervalsingen zit in de lift. De munt van twee euro met een Duitse achterkant is de meest populaire onder de valsmunters.