Leif Hoste de snelste in Zottegem
Foto: belga
Leif Hoste heeft de eerste rit in de KBC Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De 28-jarige Belg was na 194 km tussen Middelkerke en Zottegem de snelste in een groepje van drie voor de Oostenrijker Bernhard Eisel (Française des Jeux) en Gert Steegmans (Davitamon-Lotto).
De drie koplopers hadden aan de finish een voorsprong van 21 seconden op de Spanjaard Luis Sanchez en 1 minuut op een achtervolgend groepje. Hoste is meteen de eerste leider in de KBC Driedaagse De Panne-Koksijde en door zijn uitstekende tijdrijderscapaciteiten tevens een groot favoriet voor de eindzege.

,,Die overwinning mocht wel eens komen, na een resem ereplaatsen", reageerde een opgeluchte Leif Hoste na de rit. ,,Of ik even goed ben als twee jaar geleden toen ik de finale kleurde van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? Als ik eerlijk mag zijn? Ik voel me eigenlijk nog iets beter. Misschien kan ik wel in een van die twee koersen imponeren en mijn prestatie van twee jaar geleden zelfs verbeteren."

Hevige wind

Door de hevige wind werd het peloton vrij snel in verschillende waaiers uiteengerukt. Na zowat 60 kilometer wedstrijd trok Jarno Van Mingeroet in de aanval. Hij boekte tot maximaal 5:30 op het peloton, dat op enkelingen na opnieuw gegroepeerd rondreed.

Bij de beklimming van de Berendries, de derde van twaalf hellingen, trok een groepje van vijf renners met onder andere Stijn Devolder, laureaat van de vorige editie, Leif Hoste en Gert Steegmans in de tegenaanval. Van Mingeroet mocht de eerste van twee plaatselijke ronden van elk 37 kilometer aanvatten met een kleine minuut voorsprong op het groepje-Devolder, dat ondertussen aangedikt was tot tien eenheden. Van Mingeroet werd snel gegrepen en in het peloton dicteerden de mannen van Liquigas het tempo.

Gert Steegmans voert de forcing

Gert Steegmans voerde vooraan de forcing en kreeg na zijn laatste versnelling, op vijftig kilometer van de finish, Leif Hoste en de Bernhard Eisel mee. Achter hen volgde een groepje van twaalf renners. Het trio kon gaandeweg de voorsprong uitbouwen en trok de laatste plaatselijke ronde in met iets meer dan een minuut op de twaalf en bijna drie minuten op de grote groep. De tegenreactie kwam nooit geordend op gang.

Achtervolgers te laat

Dat was het teken voor de Portugees Hugo Sabido om alleen op jacht te gaan naar de drie leiders. Een maat voor niets evenwel. Sabido werd in eerste instantie door de Spanjaard Luis Sanchez Gil opgepeuzeld, wat later vervoegde Stijn Devolder dit duo. Ook de Italiaan Filippo Pozzato hing zijn karretje aan, net als zijn landgenoot Danilo Napolitano.

Sanchez Gil was dan reeds weggesprongen en volgde, met nog 15 kilometer tot de finish, op iets meer dan een minuut van het trio Steegmans-Hoste-Eisel. Sanchez Gil trok de laatste kilometer in met een achterstand van een kleine halve minuut, maar kwam toch te laat.

Hoste op de valreep

In de sprint met drie leek Eisel het te halen, tot hij in de slotmeters geremonteerd werd door Leif Hoste.

De Discovery Channel-renner mag morgen in de witte leiderstrui vertrekken in de langste etappe van deze driedaagse met start in Zottegem en finish in Oostduinkerke na 227 kilometer. In die rit vier hellingen, allen in de eerste 50 km: de Kanarieberg, Taaienberg, Eikenberg en Tiegemberg. Ook deze rit kan u live volgen van start tot finish.