BRUSSEL - De Raad van State heeft zich onbevoegd verklaard in de procedure die drie leden van de Turkse extreemlinkse beweging DHKP-C hadden aangespannen over de manier waarop ze in de gevangenis van Brugge hun straf moeten uitzitten. Hun advocaten gaan nu zo snel mogelijk een nieuwe procedure voor de Brusselse kortgedingrechter voeren, zegt Raf Jespers, de advocaat van één van hen.

Het drietal, dat eind februari werd veroordeeld tot vier tot zes jaar cel, klagen de omstandigheden aan waarin ze in de gevangenis worden vastgehouden. De advocaten spreken over isolatieregime, naaktfouille, regelmatige controle van de cel en nazicht van hun briefwisseling. De verdedigers menen dat die opgelegde voorwaarden strijdig zijn met het Europees verdrag van de mensenrechten.

Volgens de Raad van State gaat de zaak over de subjectieve rechten van de drie gevangenen en niet om een administratieve beslissing, zoals bijvoorbeeld een tuchtmaatregel. Daarom is volgens de Raad van State niet hijzelf maar de gewone burgerlijke rechtbank bevoegd.