Liberiaanse ex-president Taylor spoorloos


Foto: johan peeters
ABUJA - De Liberiaanse ex-president Charles Taylor is bereid zich over te geven aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, maar niet aan het VN-Tribunaal voor Sierra Leone. Dat heeft een van zijn raadgevers laten optekenen. Taylor, die in ballingschap is in Nigeria, verdween in de vannacht spoorloos.

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft een onderzoek bevolen naar de verdwijning van Taylor. ,,Alle veiligheidsagenten die meneer Taylor moesten bewaken, zijn opgepakt'', aldus de woordvoerder van Obasanjo. Vijf mensen, onder wie een hoge politiefunctionaris en een vertegenwoordiger van het Ontwikkelingsprogramma van de VN, zullen moeten uitmaken wie verantwoordelijk is voor de verdwijning, en of hij ontsnapt of ontvoerd is.

Zaterdag stemde Nigeria er met tegenzin mee in Taylor uit te leveren om terecht te staan voor een tribunaal van de Verenigde Naties in Sierra Leone, maar over de voorwaarden werd nog onderhandeld. Velen vreesden dat Taylor het uitstel zou gebruiken om te vluchten.

Wil naar Den Haag, niet naar Sierra Leone

Volgens de evangelist Kilari Anand Paul, de spirituele raadgever van Taylor, wil de warlord terechtstaan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Volgens Paul wil Taylor zich ook overgeven aan Liberia, maar weigert hij categorisch om zich over te geven aan het VN-Tribunaal voor Sierra Leone.

De 58-jarige Taylor is door het VN-tribunaal in Sierra Leone aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, omdat hij de rebellenbeweging die in Sierra Leone van 1991 tot 2001 een bloedige burgeroorlog uitvocht, van steun voorzag. Ook wordt hij ervan beschuldigd een burgeroorlog in Liberia te zijn begonnen en onderdak te hebben geboden aan zelfmoordterroristen van Al-Qaeda die in 1998 aanslagen pleegden op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij meer dan tweehonderd mensen om het leven kwamen.