Binnenkomende gsm-gesprekken moeten gratis
BRUSSEL - Wie in het buitenland een gsm-oproep beantwoordt, mag daarvoor geen kosten aangerekend krijgen. Wie in het buitenland zelf opbelt, moet betalen volgens de tarieven van het eigen land. Dat is de essentie van een voorstel van de Europese Commissie om de zogenaamde roaming-tarieven aan te pakken.
Iedere gsm-gebruiker weet het: je toestel gebruiken in het buitenland kost ontzettend veel meer dan in het binnenland. Daarvoor is nauwelijks technische rechtvaardiging voor te vinden. Roaming is zeker voor gsm-operatoren in landen met veel toeristen een gigantische melkkoe. In totaal zou het in de EU gaan om tien miljard euro.

Omdat de gsm-operatoren blijven weigeren om die misbruiken zelf aan te pakken, heeft de Europese Commissie nu de grote lijnen klaar van een wetgevend voorstel. Als de lidstaten en het EU-Parlement instemmen, kan het voorstel tegen de zomer van volgend jaar van kracht worden. Omdat het gaat om een 'verordening', is er onmiddellijke rechtskracht in de gehele Unie, voor alle EU-operatoren

. Het voorstel gaat zeer ver. ,,Een mobiele beller moet niet méér betalen, alleen omdat hij zich in het buitenland bevindt'', aldus eurocommissaris voor de Informatiemaatschappij Viviane Reding. Dat betekent dat inkomende gesprekken (die je ontvangt in het buitenland) gratis worden voor de ontvanger, net als in het binnenland.

Uitgaande gesprekken in hetzelfde buitenland worden binnenlandse gesprekken. Een Belg die met zijn Belgische gsm in Madrid vanuit zijn hotel een taxi belt, betaalt het Belgische tarief voor een lokaal gesprek. Uitgaande gesprekken naar een ander land (dezelfde Belg die naar huis belt), kosten de Belgische prijs van een internationaal gesprek.

Het voorstel zorgt meteen voor stevige concurrentie tussen Europese gsm-operatoren. Als Belg kan het interessanter worden om in een ander land een gsm-abonnement af te sluiten dan bij de Belgische operatoren, ook al gebruik je je gsm vooral in België. Je kan bijvoorbeeld in België met een Fins gsm-abonnement werken, en Finse (binnenlandse) tarieven betalen.

De Europese Commissie heeft intussen ook haar website over de roaming-tarieven in Europa aangepast. Die website laat consumenten toe voorafgaandelijk aan een reis uit te zoeken welk gsm-netwerk best gebruikt wordt in de vakantiebestemming. De website geeft meteen ook aan welke hoge prijzen voor roaming gelden. Het afgelopen halfjaar werden een miljoen pagina's van de site geopend; daarmee is dat de meest populaire webstek van de Europese instellingen.