JERUZALEM - In het zuiden van Israël zijn vandaag, op de dag van de verkiezingen, twee doden gevallen door een explosie. Het zou om twee herders gaan. De explosie bij Nahal Oz, een landbouwgemeenschap bij de grens met de Gazastrook, kan zijn veroorzaakt door een Palestijnse raket of door een in het grensgebied achtergebleven springtuig.
Berichten spreken van een raketaanval waarbij twee bedoeïenenherders zijn omgekomen. De mogelijkheid bestaat ook dat de herders een springtuig aanraakten dat eerder was afgevuurd, en niet ontploft.

Het leger zei dat er vandaag vier raketten op Israël werden afgevuurd vanuit de Gazastrook. De Islamitische Jihad eiste de verantwoordelijkheid voor de explosie op. De radicale groep heeft het afgelopen jaar zelfmoordaanslagen en talloze raketaanvallen uitgevoerd.

Als het fatale voorval inderdaad een Palestijnse aanslag blijkt te zijn kan dat invloed hebben op de Israëlische parlementsverkiezingen die in volle gang waren toen de explosie zich voordeed. In het verleden heeft Palestijns geweld kiezers altijd in de armen gedreven van partijen van de harde lijn.

Tegenstanders van waarnemend premier Ehud Olmert, de gedoodverfde winnaar, hebben erop gewezen dat de raketaanslagen vanuit de Gazastrook na de Israëlische terugtrekking van afgelopen zomer gewoon zijn doorgegaan.