Hoestdrank populair tripmiddel bij Nederlandse jongeren
Foto: rr
Heel wat Nederlandse jongeren gebruiken hoestmiddelen om in een trip te raken. Dat blijkt uit onderzoek van het VPRO-radioprogramma Noorderlicht. Volgens de redactie van het programma wisselen ruim honderd jongeren van rond de twintig jaar op het internet informatie uit over ervaringen met hoestmiddelen als tripmiddel. Het gaat om siroop en capsules van bijvoorbeeld Dampo en Daro. Die bevatten de stof dextromethorfan (dxm) en zijn gewoon bij de drogist te koop. Dxm veroorzaakt in hoge doses onder meer hallucinaties.
De meeste Nederlandse gebruikers zijn jongens van rond de twintig, maar er zitten volgens Noorderlicht ook meisjes tussen en kinderen van 15 en 16 jaar oud. Hun trips staan beschreven op webfora zoals scholieren.com en fok.nl.

Een Neurofarmacologe die aan het woord kwal in de uitzending vergelijkt de werking van hoge doses dxm met die van pcp (angel dust). Gebruikers krijgen hallucinaties en een verstoord contact tussen zintuigen, spieren en hersenen. Volgens sommigen is het daarom onverantwoord dat hoestmiddelen met dxm gewoon te koop zijn.