Noodweer maakt brokken
Foto: rr
Het noodweer van gisteravond en vannacht heeft redelijk wat schade aangericht in Limburg en in de Kempen. De brandweer moest op verschillende plaatsen uitrukken. In Geel in de Antwerpse Kempen zakte een tent in elkaar die op dat ogenblik door studenten werd rechtgezet. Eén student raakte daarbij gewond. In het Limburgse Lommel waaiden bomen om en werden daken weggeblazen. Ook in Nederland hebben de zware, kortstondige buien lelijk huisgehouden. In Geldrop vielen er hagelbollen met een doorsnee van 3 cm uit de lucht. In het Duitse Hamburg kwamen twee arbeiders om toen een windhoos hun kraan tegen de vlakte blies.
Kunstwerk 'Bronzen vogel' vliegt weg
De storm richtte in Vlaanderen vooral schade aan in het noorden en het westen van Limburg en in de Kempen. In Neerpelt braken de masten van een feesttent. Ook in Leopoldsburg had de brandweer het erg druk. Daar werden verschillende daken vernield. In Overpelt ging het kunstwerk 'Bronzen vogel' de lucht in. In Hamont en Bree kwamen bomen op de weg terecht.

Hagelstenen van 3 cm doorsnee
Ook onze noorderburen kregen het hard te verduren vannacht. In Brabant vielen op verscheidene plaatsen op de lijn Budel-Deurne bomen om door de harde windstoten en liepen goten en platte daken over door de hevige regenval. Uit Geldrop kwamen berichten van hagelstenen met een doorsnee van 3 cm. In Weert stortte de gevel van nieuwbouw in. De gevel kwam op een naastgelegen pand terecht, waardoor het dak van deze woning instortte.

Muur op Maastrichts filmhuis
De brandweer in Noord-Limburg had de handen vol aan stormschade. In totaal kwamen vijftig meldingen binnen. Het betrof vooral omgewaaide bomen en afgevallen takken, afgewaaide dakpannen en dakgoten en een steiger die gedeeltelijk instortte. In Maastricht waaide een twaalf meter lange en twee meter hoge muur om bij filmhuis Lumière.

Doden door windhoos Hamburg
In de Noord-Duitse stad Hamburg kwamen twee kraanmachinisten om het leven door een windhoos. De sterke wind blies in totaal drie kranen om op een bouwterrein. Een van de kranen viel op een loods.

Elders in de stad werden daken van gebouwen gerukt en voertuigen omvergeworpen. In grote delen van Zuid-Hamburg viel de stroom uit. Daardoor zitten meer dan 70.000 huishoudens in het donker. Hulpverleners spraken over 'totale chaos'.