Afghaanse bekeerling op vrije voeten
KABUL - De Afghaan Abdul Rahman, die dreigde ter dood te worden veroordeeld omdat hij zich tot het christendom heeft bekeerd, is vrijgelaten uit de gevangenis. Dat zegt minister van Justitie Mohammed Sarwar Danish. De zaak van Rahman werd afgelopen zondag geseponeerd.
Eerder maakten de Verenigde Naties bekend dat Rahman asiel buiten Afghanistan heeft aangevraagd en dat er gezocht wordt naar een land dat hem op wil nemen. Moslimgeestelijken hebben gedreigd de Afghanen op te roepen Rahman te doden als hij zou worden vrijgelaten.

Danish zei dat de 41-jarige Rahman gisteravond laat uit de zwaar beveiligde Policharki-gevangenis was vrijgelaten. Dat gebeurde op aanwijzing van het openbaar ministerie, zei hij. Rahman werd opgevangen door zijn familie, maar waar hij verblijft is onbekend, zei de minister.

Waarnemend procureur-generaal Mohammed Eshak Aloko zei dat het OM opdracht heeft gegeven tot de vrijlating omdat Rahman mentaal niet in staat is om terecht te staan. Wellicht zal hij voor medische behandeling naar het buitenland worden gestuurd, zei Aloko.

Gisteren demonstreerden in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif honderden moslimgeestelijken, studenten en anderen tegen het besluit om de zaak tegen Rahman te seponeren. ,,Abdul Rahman moet worden gedood, de islam eist dat'', zei Faiez Mohammed, een hoge geestelijke uit de nabijgelegen noordelijke stad Kunduz.

,,De christelijke buitenlanders die Afghanistan bezetten vallen onze religie aan.''