KHARTOEM - Een groot aantal Arabische leiders zal niet aanwezig zijn op de top van de Arabische Liga de komende dagen in de Sudanese hoofdstad Khartoem.
Zeker tien staatshoofden en regeringsleiders hebben afgezegd. Onder de afwezigen zijn de Egyptische president Hosni Mubarak en de Saudische koning Abdullah.

Commentatoren stellen dat door de afwezigheid van veel van ’zwaargewichten’ in de regio de top een fiasco dreigt te worden. Dringende kwesties als een eensgezinde reactie op de westerse afwijzing van een Hamas-regering in de Palestijnse gebieden en nieuwe initiatieven om de strijd in Irak te temperen, lijken daardoor bij voorbaat tot mislukken gedoemd.

De Arabische Liga heeft nauwelijks bevoegdheden, maar het landenverbond geldt wel als een betrouwbare graadmeter voor het politieke klimaat in de Arabische wereld.

De reden voor de afwezigheid van veel van de belangrijkste Arabische leiders is volgens analisten de plaats die is gekozen om de top te houden. Sudan wordt door velen als te gevaarlijk beschouwd, terwijl andere Arabische regeringen overhoop liggen met de Sudanese regering.

De Europese Unie wordt in Khartoem vertegenwoordigd door eurocommissaris van externe betrekkingen Benita Ferrero Waldner. De Verenigde Staten hebben bevriende landen gevraagd tijdens de top bij de Sudanese regering te pleiten voor toestemming voor de uitbreiding van een VN-vredesmacht in de onrustige westelijke regio Darfour.