Servië heeft alle landen opgeroepen, hun beslissing over een volkerenrechterlijke erkenning van de Zuid-Servische provincie Kosovo op te schorten tot het Internationaal Gerechtshof uitspraak over de kwestie heeft gedaan.
Dat heeft de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, donderdag op een regionale bijeenkomst van Balkanlanden in Sofia gezegd. Servië haalde tegelijk ook uit naar zijn buurlanden, die met hun besluit Kosovo te erkennen of overwegen dat te doen de 'regionale solidariteit' hebben verraden.

Servië wil van het Gerechtshof in Den Haag weten, of de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Kosovaarse Albanezen wel te rijmen is met het internationaal recht. Jeremic noemde het besluit van Pristina 'onwettelijk' en, vooral, 'een gevaarlijk precedent'. Servië is het slachtoffer van 'etnische chantage', aldus Jeremic. Wie Kosovo erkent, overtreedt de 'soevereiniteit en territoriale integriteit' van Servië en moet op 'gevolgen' rekenen, aldus nog de Servische minister.