,,Appeler la police’’, verwittig de politie. Dat staat in met de hand geschreven rode letters op de voordeur van het huis nummer 42 in de Generaal Jacqueslaan in Nijvel. Ernaast op de ruit van de deur hangt een briefje met een gelijkaardige boodschap, mogelijk door een andere persoon geschreven: ,,Appeler la police. Urgent’’ (Verwittig de politie. Dringend).
Een ongeruste vriendin van het gezin Mokaden-Lhermitte zag het bericht gisteren even voor half drie op de voordeur. De vrouw had net in haar brievenbus een brief van Geneviève Lhermitte gevonden, waarin zij haar wanhoopsdaad aankondigde. Lhermitte had om kwart na twee ook nog zelf de hulpdiensten gebeld.

In de kamers op de eerste verdieping ontdekte de politie de levenloze lichamen van Yasmine (14), Norah (12), Myriam (10), Mina (8) en de enige zoon Mehdi (4). Zij lagen op hun bed. Ze waren gedood met hetzelfde mes waarmee de moeder later probeerde zelfmoord te plegen. De vrouw leefde nog toen de hulpdiensten haar vonden. Gisteravond werd nog gevreesd voor haar leven, maar met het uur groeide de hoop dat de vrouw het uiteindelijk toch zou kunnen halen.

,,Onbegrijpelijk’’, was het woord dat gisteren bij iedereen terugkwam die het gezin gekend heeft. Onder hen de Nijvelse burgemeester Pierre Huart. ,,Iedereen kent het gezin als bijzonder vriendelijke mensen, die het nooit met iemand aan de stok hebben gehad. Voor de buitenwereld leken er ook geen problemen in het gezin. Wij zijn allen met verstomming geslagen’’.

Ook overbuur Jean-Marie Ernalsteen begrijpt niet wat zich heeft kunnen afspelen. ,,Zondag was ik nog bij hen. De moeder vroeg of ik Yasmine kon helpen. Ze moest een verhandeling over verdraagzaamheid maken. Ik heb haar in het bureau uitgelegd hoe zij zoiets moest aanpakken. Nee, er leek niets aan de hand. Ik was nochtans een beetje een vriend des huizes geworden. Zij vertrouwden mij de sleutel van hun huis toe om een oogje in het zeil te houden en de luiken op en af te laten terwijl zij met vakantie waren. Mij leek alles in orde. De echtgenoot was echter niet thuis’’, herinnert Ernalsteen zich.

Ligt daar het motief voor de tragedie? Volgens de buren was vader Bouchaib Mokaden (43), die werkte als koerier voor geneesmiddelen en stalen voor laboratoriumonderzoek, de jongste tijd niet vaak meer te zien.

De politie vond de vader van de vijf slachtoffertjes pas in de late namiddag. Hij bleek in Noord-Afrika te zijn. Over de inhoud van de afscheidsbrief van Geneviève Lhermitte en eventuele problemen binnen het gezin maakt het parket van Nijvel vandaag allicht meer details bekend.