Frutos beslist eerste van drie toppers
Anderlecht behaalde gisteren een 0-1 zege op Genk. Paars-wit maakt daardoor de meeste kans op de halve finales van de beker en bezorgde zichzelf een opsteker voor de titelstrijd. Daarin volgt het op twee punten van RC Genk.
Het eerste deel van het drieluik tussen RC Genk en Anderlecht bracht wel een leuke match, maar geen overwinnaar. Genk, de fiere competitieleider, en Anderlecht, landskampioen en achtervolger op Genk, hielden elkaar in het Fenixstadion in evenwicht.

Daarmee deed Anderlecht uiteindelijk nog de beste zaak met het oog op de terugmatch in de kwartfinales van de beker, binnen twee weken op 14 maart. Enkele dagen eerder staan de twee ook voor competitie tegenover elkaar in het Fenixstadion. Het beloven nog twee boeiende toppers te worden.

Van een afwachtende houding was bij de twee ploegen na het eerste fluitsignaal weinig te merken. Genk, dat in de competitie 32 procent van zijn doelpunten scoort in het openingskwartier, probeerde opnieuw uit te pakken met een blitsstart.

Al in de tweede minuut kon Vandenbergh, die na een weekendje bankzitten opnieuw aan de basis stond, net niet bij een voorzet van Pocognoli.

Anderlecht moest even naar adem happen, maar kreeg nog binnen de eerste tien minuten twee grote kansen.

Eerst werd Boussoufa de vrije ruimte ingestuurd, maar zijn poging ging net naast de paal in hoekschop. Even later knalde Hassan van dichtbij een voorzet van Goor tegen de onderkant van de lat. De bal sprong net voor de lijn het veld weer in. De toon was gezet voor een spetterend begin van de wedstrijd. Vandenbergh werd door Chatelle alleen voor Zitka gezet, maar de Anderlecht-doelman bracht redding.

Het ging goed over en weer. Frutos liet Matoukou ter plaatse en stormde op Bailly af. Maar bij het afdrukken raakte de Argentijnse goalgetter de bal volledig verkeerd met zijn linkervoet.

Aan de overkant moest Zitka een voorzet van Chatelle uit een scherpe hoek even lossen, maar de Tsjech herstelde zich voor Vandenbergh kon profiteren.

VDB op de paal

Soetaers strandde voor Genk nog op Zitka, maar de beste kansen waren toch voor Anderlecht. Bailly tikte een schot en Biglia spectaculair over zijn doel en Boussoufa mocht nog eens alleen op de Genk-doelman afgaan. Opnieuw kreeg hij de bal niet in het doel.

Bij het begin van de tweede helft nam Anderlecht het heft in handen. De Brusselaars domineerden, maar grote kansen zoals die er in de eerste helft wel waren, bleven uit.

Boussoufa kwam een aantal keer net niet tot dreiging, maar aan de overkant kwam dat gevaar er op het uur wel.

Vandenbergh devieerde een schot van Pocognoli slim richting doel, maar de bal belandde tegen buitenkant van de paal. Een trap van Chatelle moest door Zitka in hoekschop geduwd worden.

Frutos werkt af

Een kwartier voor tijd kwam Anderlecht echter verdiend op voorsprong. Verdiend op basis van het veldspel. Na een combinatie waarbij Biglia en Boussoufa betrokken waren, kwam de bal panklaar voor de voet van Frutos, die hem maar in het doel te duwen had.

Door de 0-1 uitzege heeft Anderlecht de beste papieren in handen voor de terugmatch in het Vanden Stockstadion. Genk-verdediger Tomislav Mikulic is door de gele kaart die hij gisteren pakte geschorst voor die terugwedstrijd.