Ondervoorzitter OCMW Antwerpen neemt ontslag
Marco Laenens. Foto: © WDK
ANTWERPEN. De voorzitter van de Antwerpse Open VLD, Ludo Van Campenhout, heeft woensdagmiddag zijn vriend en partijgenoot Marco Laenens gevraagd zijn mandaat als ondervoorzitter van het OCMW neer te leggen. Van Campenhout noemt dat een noodzakelijk politiek gebaar, nadat ’s morgens de raadkamer beslist had door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.
Laenens moet er zich verantwoorden voor schriftvervalsing, niet in de hoedanigheid als OCMW-raadslid, maar in het kader van een handelstransactie. Laenens gaat op de vraag van Van Campenhout in, hij zal als ondervoorzitter vervangen worden door collega Jef Aertbeliën.

Laenens blijft wel gewoon OCMW-raadslid. Van Campenhout zegt dat hij niet kan oordelen over schuld of onschuld van zijn partijgenoot, maar hij noemt ontslag toch een stap te ver. Als na afhandeling van de rechtszaak blijkt dat Laenens onschuldig is, zou een ontslag volgens Van Campenhout pijnlijk zijn, temeer omdat de verlaten stoel in het OCMW niet opnieuw kan worden geclaimd.

Van Campenhout wil daarom een parlementair initiatief nemen dat politieke mandatarissen de kans geeft tijdelijk uit hun mandaat te stappen, tot na afhandeling van een rechtszaak. Als de mandataris onschuldig blijkt, zou hij opnieuw moeten kunnen instappen.

Marco Laenens wordt verdacht van schriftvervalsing van 68.000 euro bij de overname van een vennootschap. Voor de burgerlijke rechtbank won hij de zaak, maar de tegenpartij diende daarop een strafklacht in tegen Laenens. Volgens de raadkamer zijn er voldoende elementen om Laenens voor de rechter te brengen.