Betwistbare owngoal snijdt Club Brugge de pas af
Foto: belga
Club Brugge is bijlange nog niet zeker van een plaats in de halve finales van de beker. In de heenwedstrijd tegen KV Kortrijk stokte de motor bij 2-1, na een gecontesteerde owngoal van doelman Verbauwhede.
De beker, dat is kortste weg naar Europa en in het geval van Club Brugge in principe nog de enige weg. Dan zou je verwachten dat blauw-zwart die laatste strohalm met beide handen grijpt en KV Kortrijk op zijn minst vermorzelt. Maar de nummer vier uit tweede klasse kwam geenszins onder een pletwals terecht. Meer nog, door een betwistbare owngoal van Verbauwhede sleepte KVK zelfs een interessante uitgangspositie uit de brand.

De wedstrijd sleepte zich op de tonen van een dodenmars naar de rust en werd slechts opgeluisterd met een droge kanonskogel van Leko. De Kroaat, die de voorkeur kreeg op Daerden, joeg de bal vanaf een kleine dertig meter via de paal voorbij een verbouwereerde KVK-doelman Mollez. Meteen het enige lichtpunt in de eerste helft bij een zwoegend doch nerveus Club. Balaban waande zich aanvankelijk weer de lokale Braziliaan maar verkwanselde nagenoeg elke dribbel, Yulu-Matondo begreep de dieptepasses van zijn ploegmaats op geen enkel moment en breide geen vervolg aan zijn opgemerkte invalbeurt tegen Sint-Truiden. Alleen Elrio van Heerden wou zich nog wel eens roeren maar hij vond geen steun.

Dat had slechts deels te maken met de degelijke organisatie die Kortrijk op de mat legde. Als het door premies ontstemde team van Hein Vanhaezebrouck over een killer voorin had beschikt, had Club met een probleem gezeten. Eenzame spits Nong bakte er echter niks van en de keren dat Kortrijk echt gevaarlijk was, stond Verbauwhede er. De jonge doelman gooide zich prima voor een pegel van Vermast en voorkwam een gelijke stand bij de pauze. Voordien had de vervanger van Stijnen ook al een vrije schop van Jarakovic net naast de kruising getikt.

Verbauwhede blundert

Club kwam een pak frisser voor dag in de tweede helft. Leko krulde meteen een vrije trap op de dwarsligger. Met enige hulp van de lijnrechter kwam Kortrijk echter langszij. Verbauwhede kreeg een mislukte voorzet van Chen niet onder controle en liet de bal op de doellijn stuiteren. De bal overschreed de lijn volgens de beelden niet helemaal,

maar op aangeven van zijn lijnrechter kende scheidsrechter Joeri Van de Velde toch de gelijkmaker toe.

Club was niet onder de indruk en kwam prompt weer op voorsprong. Balaban, wiens acties plots wel lukten, sneed naar binnen van op links, wurmde zich voorbij Demets en knalde de 2-1 tegen de netten. Kortrijk dreigde nog via Nong maar kreeg naarmate de minuten wegtikten steeds minder ademruimte.

Yulu-Matondo mikte van dichtbij nog naast, in het laatste kwartier gebeurde niks meer.

Over twee weken volgt de return in het Guldensporenstadion waar Club het aan zichzelf verplicht is de stap te zetten naar de halve finales, de laatste horde richting Europa. Tenzij Kortrijk een extra premie uitlooft.