GENT - Op het Europees kampioenschap snooker voor landenteams in Gent hebben liefst zes Belgische combinaties zich voor de eindfase kunnen plaatsen. Bjorn Haneveer zorgde woensdag voor de prestatie van de dag door een 144 break, de hoogste van het toernooi, weg te potten
Bij de vrouwen losten Wendy Jans en Isabelle Jonckheere de verwachtingen volledig in. Het duo won de drie groepswedstrijden en neemt het in de halve finales op tegen de Engelse ploeg bestaande uit Reanna Evans, wereldkampioene in 2005 en de 10-jarige Hannah Jones.

Bij de mannen komt er een Belgische kwartfinale tussen België 3, met Danny Lathouwers, Jurgen Vandenbossche en Theo Ruyters, tegen België 1 met Yvan Van Velthoven, Kevin Van Hove en Bjorn Haneveer. Laatstgenoemde lukte in de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk, een wedstrijd die werd gewonnen met 11-7, zijn 144 clearence. België 2, met Mario Geudens, Peter Bullen en Kris Thijs, werden ook groepswinnaar. In de laatste wedstrijd versloegen ze het sterke Ierse team met 13-5. In de kwartfinales wacht hen de Duitsers die met Lasse Munstermann, Itaro Santos en Sascha Lippe een zeer sterke ploeg opstelden. Munstermann en Lippe waren tot nu toe samen al goed voor drie 100-plus breaks.

Bij de senioren staan er twee Belgische ploegen in de kwartfinales. Peter Vertommen en Albert Beyers, België 3, nemen het daarin op tegen de Finnen. België 2 met Gilbert Engelbos en Danny Moermans geven Malta partij. Bij winst is een Belgische halve finale een feit.

Uitslagen van woensdag:

Mannen:
België 1 - Frankrijk 11-7
België 2 - Ierland 13-5
België 3 - Israël 12-6
Senioren:
België 1 - Ierland 1 4-4