BRUSSEL - Een wanhoopsdaad zoals die in Nijvel, waarbij vijf kinderen vermoedelijk door hun moeder om het leven werden gebracht, wijst meestal op een ernstige depressie bij de uitvoerder. Dat zegt professor Kees van Heeringen, hoogleraar psychiatrie en directeur van de eenheid zelfmoordonderzoek van het Universitair Ziekenhuis Gent, woensdag in een reactie op het familiedrama in Nijvel.
Volgens de professor is het niet abnormaal dat mensen die een zelfmoordpoging ondernemen of effectief zelfdoding plegen hun kinderen daarbij betrekken. "Ze willen hun kinderen met zich meenemen omdat ze hen niet willen achterlaten", aldus professor Van Heeringen.

Mensen met een depressie hebben volgens de arts meestal een "zwartgallig toekomstbeeld" en zien de wereld om zich heen ook als "hopeloos en zwart". Volgens Van Heeringen zijn die gevoelens soms zo sterk dat ze de motivatie vormen om tot zelfdoding over te gaan.

Bij de wanhoopsdaad zelf zijn de mensen over het algemeen wel bij bewustzijn, al wordt hun daad gekleurd door de depressie. Als zou blijken dat de vrouw uit Nijvel daadwerkelijk haar vijf kinderen om het leven heeft gebracht en het drama zelf overleeft, wacht haar volgens Van Heeringen een heel moeilijk proces om weer met zichzelf in het reine te komen.

Professor Van Heeringen meent niet dat dergelijke familiedrama’s toenemen, maar wijst wel op het gevaar van "clustering" van het fenomeen. "Door onder meer de overdreven aandacht in de media voor dergelijke zaken wordt de drempel voor potentiële daders om hetzelfde te doen lager", verduidelijkt hij.

"Er moet veel meer gewezen worden op het feit dat suïcide te voorkomen is en dat voor potentiële suïcidale mensen altijd hulp en behandelingen bestaan", besluit hij.