LOS ANGELES - Oud-Olympisch atleet en filmacteur Herman Brix (op het witte doek bekend als Bruce Bennett) is op honderdjarige leeftijd in Californië overleden, zo schrijft woensdag de krant Los Angeles Times.
Als atleet verdiende Brix zijn sporen op de Olympische spelen van 1928 in Amsterdam, waar hij een zilveren plak veroverde bij het kogelstoten. Net als zwemmer Johnny Weismuller maakte hij de overstap van de sport naar de rol van Tarzan op het witte doek.

Brix debuteerde als aapmens in 1935 in "The New Adventures of Tarzan". In 1938 volgde, nog steeds onder de filmnaam Brix, "Tarzan and the Green Goddess". Zo ongeveer rond 1940 kwam de man met zijn nieuwe filmbenaming, Bruce Bennett, op de proppen. In die hoedanigheid was hij te bewonderen in tientallen films, met als uitschieters "Mildred Pierce" (waar hij de overspelige echtgenoot van titelpersonage Joan Crawford speelde), "Sudden Fear" (opnieuw met Crawford) en, naast Humphrey Bogart" in de western "The Treasure of the Sierra Madre", de oorlogsfilm "Sahara" en de film noir "Dark Passage".

In 1960 hield Brix/Bennett zijn carrière voor bekeken en maakte hij fortuin als ondernemer. Uiterst merkwaardig: in zijn allerlaatste filmrol, in 1980, speelde hij naast Jo De Meyere, Piet Bambergen en Joop ’Swiebertje’ Doderer in de Nederlandse (!) film "Laat de dokter maar schuiven".