Up- en downloaden gelijk bij Telenet
Telenet telt vanaf april de maximale up- en download-volumes voor zijn breedbandklanten samen.
Het meeste internetverkeer bestaat nog altijd uit data die wordt gedownload: van een bepaalde server naar je computer. Maar er worden ook hoe langer hoe meer data geüpload, van de gebruiker naar een server of website. Daarbij gaat het vaak om zware toepassingen –denk maar aan het doorsturen van foto’s of filmpjes naar populaire websites zoals Flickr of YouTube.

Intensieve gebruikers botsen daarbij steeds vaker op de upload-limieten die sommige internetaanbieders, zoals Telenet, hebben ingesteld. Omdat hun netwerken van bij de oorsprong vooral ontwikkeld zijn om download-verkeer te verwerken, liggen de maximale volumes om data te uploaden veel lager dan die om data te downloaden. Telenetklanten met een ExpressNet-abonnement mogen bijvoorbeeld per maand maximaal 10 gigabyte downloaden en slechts 2 gigabyte uploaden.

Vanaf 1april gaat Telenet die maximale volumes echter samentellen. Elke ExpressNet-gebruiker zal vanaf dan maandelijks 12 gigabyte ter beschikking hebben die hij vrij kan verdelen over up- en downloads. Voor de formule Expressnet Turbo bedraagt dat totale volume 35 gigabyte, voor de ComfortNet-klanten 1gigabyte. Net zoals vandaag zal voor hogere volumes bijbetaald moeten worden per schijf van 1gigabyte.

Door de aanpassing wordt het breedbandaanbod van Telenet beter vergelijkbaar met dat van zijn concurrent Belgacom, dat nooit een onderscheid heeft gemaakt tussen up- en download-volumes. Bij Belgacom lopen de maximale maandelijkse datavolumes uiteen van 1gigabyte (ADSL Time), tot 10 gigabyte (ADSL Go) en 30 gigabyte (ADSL Plus en VDSL Boost).