ROTTERDAM - Het schilderij ’Man met de rode muts’ is niet geschilderd door Rembrandt zelf, maar is wel uit zijn atelier afkomstig. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zegt dit woensdag na onderzoek te hebben vastgesteld. Het Rembrandt Research Project deelt die conclusie. Daarmee komt een einde aan de twijfel over de echtheid van het schilderij dat eigendom is van het Rotterdamse museum.
Boijmans kocht het kunstwerk in 1937 als een schilderij van Rembrandt (1606-1669). In een catalogus in 1988 over de schilderijen van Rembrandt in eigen collectie wordt in twijfel getrokken of het een werk van hem is, omdat bepaalde stijlkenmerken niet van de Hollandse meester lijken te zijn.

Tijdens de restauratie van het schilderij is de afgelopen maanden uitvoerig onderzoek gedaan. Daarbij werden onder meer alle latere overschilderingen verwijderd en kwam het oorspronkelijke werk tevoorschijn.

De onderzoekers concluderen onder meer op basis van stijlkenmerken dat het schilderij "waarschijnlijk niet door Rembrandt zelf, maar door een medewerker van het atelier is gemaakt". Verder bleek dat de grondering onder de verflaag uit kwarts bestaat. Volgens de onderzoekers is dat "een ingrediënt dat uitsluitend in het atelier van Rembrandt is toegepast".

Het schilderij is komende maand te zien op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht van 9 tot en met 18 maart.