BRUSSEL - Federaal minister van Energie Marc Verwilghen heeft voor een Audi Q7 gekozen als nieuwe dienstwagen. De loodzware terreinwagen is een van de meest vervuilende auto’s op de markt. Collega Renaat Landuyt betitelt de zogenaamde SUV’s als ,,kloteauto’s, die te vervuilend, te groot en te gevaarlijk zijn".
Het Franstalige Le Soir Magazine zet in haar editie van donderdag de ministeriële dienstwagens op een rij. De nieuwe aanwinst van Marc Verwilghen, minister van Energie nota bene, blijkt een van de minst zuinige en veruit de meest vervuilende. De Q7 van de VLD’er stoot elke kilometer 282 gram CO2 uit.

De terreinwagen van Verwilghen wordt nipt gevolgd door de A8 4.2 TDI van premier Guy Verhofstadt, die 242 gram per kilometer uitstoot. De Mercedes S350 van Didier Reynders evenaart dat resultaat.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Brussels minister van Milieu Evelyne Huytebroeck, die met haar Toyota Prius nauwelijks 104 gram per kilometer uitstoot.

Het kabinet van Verwilghen is karig met informatie over de nieuwe aanwinst van de minister. ,,De huidige norm voor CO2-uistoot is Euro 4 en nog niet Euro 5", zegt de woordvoerder. ,,We houden ons aan de norm, dat is het belangrijkste."