Predictor-Lotto: ,,Drie kopmannen en heel veel hoop''
Foto: belga
SINT-NIKLAAS - Predictor-Lotto heeft woensdag in Sint-Niklaas zijn 30 renners voor het seizoen 2007 voorgesteld aan de pers. De Belgische ProTourploeg - die vorig jaar nog Davitamon-Lotto heette - pakt uit met een sterk verjongd team. Bij de tien nieuwkomers zitten maar liefst vier neoprofs.
Dat dit risico’s inhoudt, beseffen ze bij Predictor-Lotto. ,,We gaan hard ons best doen om te scoren, maar staan ook klaar om klappen te incasseren", vertelt topman Marc Coucke. ,,Predictor-Lotto trekt bewust de kaart van de jeugd. Toen we drie jaar geleden in zee gingen met de nationale loterij, zetten we een wielerpiramide op om de beste jongeren te detecteren. Vandaag is die piramide één van de beste ter wereld. De doorstroming vanuit de jeugdploegen naar de profteams verloopt schitterend", aldus Coucke. ,,Als twee van onze jongeren een stap voorwaarts kunnen zetten en onze kopmannen presteren, dan zal ik een tevreden man zijn. Samengevat beschikken we over drie kopmannen en heel veel hoop", besluit Coucke.

Met die kopmannen doelt Coucke op de Australiërs Robbie McEwen en Cadel Evans én op nieuwkomer Leif Hoste. Hij wordt straks, door het vertrek van enkele sterkhouders als Peter Van Petegem en Gert Steegmans, de enige kopman van het team in de klassiekers. De 28-jarige Hoste komt over van het Amerikaanse Discovery Channel. De voorbije vier jaar werd hij twee keer tweede in de Ronde van Vlaanderen en één keer tweede in Parijs-Roubaix.

Sportief manager Marc Sergeant gelooft sterk in de kansen van Hoste. ,,Sommigen zeggen dat we door het vertrek van Steegmans en Van Petegem verzwakt aan de start van de klassiekers zullen komen, maar ik wil dat relativeren. Ik ben me bewust van de sterkte van onze tegenstanders, maar met Hoste hebben we echt wel een topper aangetrokken. En iemand als Roy Sentjens moet perfect de rol van Gert Steegmans kunnen overnemen. Hij moet Hoste naar de finale brengen en dan is het aan Hoste om de klus te klaren", aldus Sergeant.

,,Ik heb een goed gevoel bij deze ploeg. Ik vind dat het team een nieuw elan heeft gekregen en kijk met veel belangstelling uit naar het seizoen. We leggen heel bewust de nadruk op onze jeugd. We willen hen laten groeien. Dat dit ook kan samengaan met resultaten, heeft Greg Van Avermaet al bewezen in de Ronde van Qatar, waar hij een etappe won. Voor de generatie die al een drietal jaar prof is, wordt het tijd dat ze een stap voorwaarts zetten. Mannen als Johan Vansummeren en Wim De Vocht hebben al getoond wat ze kunnen, nu is het tijd om te oogsten", vertelt Sergeant.

In de grote rondes rekent Sergeant voor de ritzeges op Robbie McEwen en voor het eindklassement op Cadel Evans. De Australiër werd vorig jaar vierde in de Ronde van Frankrijk en mikt dit jaar op een podiumplaats. ,,De kans dat hij daar ook in slaagt is zeer reëel. Met de steun van mannen als Dario Cioni en een herboren Wim Vanhuffel moet Cadel nog beter kunnen doen dan vorig jaar."

ProTour-team Predictor-Lotto:
30 renners (6 nationaliteiten)

Gebleven (20): Mario Aerts (Bel), Christophe Brandt (Bel), Wim De Vocht (Bel), Bart Dockx (Bel), Cadel Evans (Aus), Nick Gates (Aus), Chris Horner (VSt), Nick Ingels (Bel), Josep Jufr Pou (Spa), Olivier Kaisen (Bel), Bjorn Leukemans (Bel), Robbie McEwen (Aus), Pieter Mertens (Bel), Fred Rodriguez (VSt), Bert Roesems (Bel), Tom Steels (Bel), Preben Van Hecke (Bel), Wim Vanhuffel (Bel), Johan Van Summeren (Bel) en Wim Vansevenant (Bel)
Nieuw (10): Dario David Cioni (Ita/komt van Liquigas-Bianchi), Dominique Cornu (Bel/neo), Dries Devenyns (Bel/neo), Leif Hoste (Bel/Discovery Channel), Matthew Lloyd (Aus/South Australia.com-AIS), Roy Sentjens (Bel/Rabobank), Geert Steurs (Bel/neo), Greg Van Avermaet (Bel/neo), Jurgen Van den Broeck (Bel/Discovery Channel) en Stefano Zanini (Ita/Liquigas-Bianchi)
Vertrokken renners (6): Jan Kuyckx (Bel/naar Landbouwkrediet), Nico Mattan (Bel/DFL-Cyclingnews), Gert Steegmans (Bel/Quick.Step-Innergetic), Leon Van Bon (Ned/Rabobank), Peter Van Petegem (Bel/Quick.Step-Innergetic) en Henk Vogels (Aus/Toyota-United Pro Cycling Team)
Ploegleiding:
Algemeen manager: Geert Coeman (Bel)
Sportief manager: Marc Sergeant (Bel)
Sportbestuurders: Hendrik Redant (Bel), Roberto Damiani (Ita), Herman Frison (Bel) en Jos De Cauwer