PARIJS - De Franse presidentskandidaat en minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (UMP) heeft woensdag een persconferentie gegeven over het buitenlands beleid dat hij als president zou voeren. Hij had het onder andere over de malaise van de EU, de verhoudingen met de VS en oplossingen voor het Midden-Oosten.
,,De eerste dringende zaak'' voor Frankrijk is volgens Sarkozy het oplossen van de crisis waarin de Europese instellingen zich nu bevinden. Een ''vereenvoudigd verdrag'' zou de chaos die de Nederlandse en Franse afwijzing van de Europese grondwet veroorzaakt hebben, moeten oplossen. Ook de aanstelling van een vaste voorzitter van de Europese Raad, die Europa een gezicht zou kunnen geven, en een Europese minister van Buitenlandse Zaken ziet Sarkozy als kansen.

Verder wil hij het stemsysteem van de gekwalificeerde meerderheid uitbreiden. ,,Het kan niet dat een of twee lidstaten de EU vertragen in haar vooruitgang'', stelde Sarkozy.

Wat de banden met de VS betreft, Sarkozy liet weinig aan de verbeelding over: ,,Ik wil een vrij Frankrijk, een vrij Europa. Ik vraag onze Amerikaanse vrienden ons vrij te laten, vrij om hun vrienden te zijn''. Volgens hem moeten de Europese lidstaten meer zelf kunnen beslissen hoe ze hun grondgebied en burgers beschermen.

,,De versterking van de Europese defensie moet voor ons een absolute prioriteit zijn'', aldus de presidentskandidaat.

Sarkozy liet woensdag duidelijk verstaan dat Iran helemaal niet het recht heeft nucleaire wapens te bezitten. ,,Het zou de deur wagenwijd openzetten voor een bewapeningswedloop in de regio. Israël en Zuidoost-Europa zouden constant af te rekenen hebben met een bedreiging voor hun bestaan''. Hij wil de VN-sancties zeker verstrengd zien. Ook de oprichting van een Palestijnse staat zou volgens hem bijdragen tot de veiligheid van Israël.

Hoewel Frankrijk geen eigen troepen heeft in Irak, noemde Sarkozy de militaire invasie van de VS ''een historische fout''. De Franse regering heeft onlangs laten weten dat de ''enige oplossing'' om de burgeroorlog in Irak te beëindigen, een terugtrekking is tegen 2008. Frankrijk verzette zich in 2003 hevig tegen een Amerikaanse invasie.