De Siberische club Luch-Energia Vladivostok ambieert Europees voetbal. Dit zorgt voor nachtmerries bij Europese topclubs. Vladivostok ligt namelijk aan de Stille Oceaan, niet ver van Japan. Een trip van ongeveer 20.000 km heen en terug dient zich dus aan voor bijvoorbeeld Chelsea en AC Milan.
Luch-Energia Vladivostok speelt sinds vorig jaar in de Russische eerste klasse. Russische clubs moeten ook 7.500 km afleggen en zeven tijdzones doorkruisen voor ze de havenstad bereikt hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de spelers te kampen hebben met een serieuze jetlag.

,,Zulke verplaatsingen zijn een ramp voor de trainingsschema's,'' zegt Valery Gazzayev, trainer van CSKA Moskou. ,,Het duurt weken vooraleer je terug op niveau bent.''

,,Iedereen heeft het altijd over de moeilijke verplaatsing naar ons,'' zegt trainer Sergei Pavlov van Vladivostok. ,,Maar wij hebben het pas moeilijk. Zij moeten één keer op een seizoen naar ons komen, wij moeten elke twee weken zo'n trip maken. Maar we klagen niet hoor. Het is gewoon iets wat er bijhoort.''

De club verloor vorig seizoen slechts twee van zijn vijftien thuiswedstrijden. Volgens de tegenstanders heeft dat alles te maken met de afstand.

Het is wel zo dat, als Vladivostok zich kwalificeert voor Europees voetbal, een club als bijvoorbeeld Arsenal door tien verschillende tijdzones moet reizen vooraleer het in de stad aan de Stille Oceaan aankomt. En een verplaatsing van 20.000 km in het midden van de week is niet meteen iets waar eender welke club op zit te wachten.