Harde kern VW Vorst kiest voor vrijwillig vertrek
BRUSSEL -Een deel van de ,,harde kern’’ van actievoerders tegen de ombouw van VW Vorst tot Audi Brussel, trekt zijn conclusies uit de grote meerderheid van ja-stemmen op het personeelsreferendum en gaat de autofabriek verlaten.
Dat blijkt uit verklaringen van vakbondsafgevaardigde in Vorst. Tussen dinsdagmiddag en woensdagmiddag hebben volgens hun tellingen ,,meer dan vijftig’’ arbeiders ingetekend op de lijst van vrijwillige vertrekkers. Onder hen zou een ,,behoorlijk groot aantal’’ radicale metallo’s zijn. Volgens die informatie gaat het om gewone leden, militanten en zelfs afgevaardigden van de Franstalige socialistische metaalvakbond FGTB.

Officieel wordt de lijst met namen van de nieuwe vertrekkers pas vrijdag door de directie aan de vakbonden bekendgemaakt. Tot dan staat het register voor vrijwillig vertrek (met inbegrip van royale gouden handdruk) open.

Het totale aantal arbeiders dat op de valreep intekent zou tot honderd à tweehonderd kunnen oplopen. Die komen bovenop de 2.050 arbeiders die in de voorbije maanden al hun vertrek hebben opgegeven.

De personeelsdirecteur bij VW Vorst, Jos Kayaerts, heeft de exodus allicht mee in de hand gewerkt. Kayaerts heeft in de voorbije dagen bij herhaling gezegd dat ,,al wie niet gelooft in de toekomst van de fabriek, zich nog altijd kan inschrijven op de lijst voor vrijwillig vertrek, tegen de bekende voorwaarden’’.

Blijkbaar heeft het geringe aantal neen-stemmen op het referendum (23 procent) een deel van de radicale metallo’s doen inzien dat ze de strijd in Vorst verloren hebben. Blijven en toegeven aan de nieuwe werkvoorwaarden van Audi (langer werken, minder premies), zien ze niet zitten.

Hun vertrek maakt het de vakbondsdelegaties allicht een stuk gemakkelijker om volgende maandag de intentieverklaring over de Audi-plannen te ondertekenen.