Moslimmeisje met hoofddoek mag niet voetballen
Foto: © MH
De FIFA start een onderzoek naar een incident met een moslimmeisje. Het elfjarige meisje mocht niet deelnemen aan een voetbaltornooi in Canada omdat ze een hoofddoek droeg.
De elfjarige Asmahan Mansour moest kiezen: ofwel nam ze nam ze haar hoofddoek af, ofwel moest ze aan de kant blijven. De voetbalbond van het Canadese Quebec was zeer streng en oordeelde dat de hoofddoek tegen de regels was. Om 'veiligheidsredenen' mag geen enkel hoofddeksel gedragen worden tijdens een wedstrijd.

Nicolas Maingot, woordvoerder van de wereldvoetbalbond FIFA, zegt dat dit incident uitvoerig besproken zal worden op de volgende vergadering. ,,Maar het is uiteindelijk aan de scheidsrechter om te beslissen wat wel en wat niet gedragen mag worden tijdens de wedstrijd. Als iets gevaarlijk kan zijn voor hem of voor de spelers, moet het uitgedaan worden. Anders kom je niet op het veld,'' zegt Maingot.

Volgens de organisatoren van het tornooi was de scheidsrechter tijdens de bewuste wedstrijd zelf een moslim. ,,Maar voor een religieuze hoofddoek is er nog geen specifieke vermelding in de regels van de FIFA,'' besluit Maingot.