BRUSSEL - De werkloosheidsgraad in de eurozone is in de maand januari gedaald tot 7,4 procent, een nieuw record. Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, bekendgemaakt. Ook andere indicatoren bevestigen de blakende conditie van de Europese economie.
Met 7,4 procent bereikte de werkloosheid in de eurozone haar laagste niveau sinds Eurostat in 1993 met het publiceren van deze statistieken begon. Het is al de derde maand op rij dat de eurozone dit record breekt. De Europese werkgeverskoepel BusinessEurope gaat ervan uit dat de werkloosheid in 2008 verder zal dalen tot 7,2 procent.

In Duitsland, de belangrijkste economie van de eurozone, kromp de werkloosheid de voorbije 12 maanden van 9 naar 7,7 procent. In België daalde de werkloosheid in diezelfde periode van 8,5 naar 7,8 procent.

Inflatie

Ook de inflatie nam in januari opnieuw af. De inflatie op jaarbasis daalde volgens nieuwe gegevens van Eurostat tot 1,8 procent. Een eerdere schatting van het statistisch bureau mikte op 1,9 procent. De Europese Centrale Bank heeft een inflatievoet van om en bij de 2 procent als doelstelling.

Terwijl de inflatie en de werkloosheid dalen, steeg de indicator die het vertrouwen van ondernemers en consumenten meet. De zogenaamde Economic Sentiment Indicator (ESI) van de eurozone klom met 0,5 procent tot 109,7 punten en blijft boven het historisch gemiddelde.

Ook het vertrouwen van de industriëlen nam opnieuw toe en voedt de verwachting dat de industriële productie in het eerste trimester van dit jaar zal stijgen.