Antwerpse Lotto Arena opent deuren eerste maal op 10 maart
Foto: lotto-arena.be
ANTWERPEN - Ruim negen maanden na de start van de bouw van het ,,kleine broertje'' van het Antwerpse Sportpaleis opent de gloednieuwe Lotto Arena op zaterdag 10 maart officieel haar deuren. Naast rockconcerten, musicals en allerlei andere evenementen zullen ook de Sanex Antwerp Giants er permanent onderdak krijgen. De basketbalploeg verhuist van de Arenahal in Deurne naar de nieuwe Lotto Arena.
De verzamelde pers en de Antwerpse sportschepen, Ludo Van Campenhout (Open Vld), kregen woensdag een voorsmaakje tijdens een eerste rondleiding. De stad Antwerpen is immers partner in het project dat ruimte biedt aan 5.000 toeschouwers. Samen met de nv Sportpaleis investeerden ze elk 6 miljoen euro in de privaat-publieke samenwerking van de hal die Antwerpen een plaats in de topsportwereld moet geven.

Met extra financiën van het provinciebestuur, de Europese Unie en de Vlaamse regering kreeg het complex een kostenplaatje van 13 miljoen euro. Niet alleen de Antwerp Giants en sport in het algemeen zullen er moeten groeien; ook de nationale en internationale uitstraling van de stad moet door het nieuwbouwproject welvaren.

Voor de basketploeg is het alleszins het uur van de waarheid. ,,Op 14 maart spelen we onze eerste wedstrijd. Ook al nemen we met pijn in het hart afscheid van onze oude thuisbasis, deze zaal is groter, voldoet aan de Belgische en Europese normen en zal Antwerpen de mogelijkheid geven om topbasket te huizen'', aldus Giants-voorzitter Roger Roels woensdag.

Naast sportieve successen hoopt de club ook op financiële voordelen. ,,De inkomsten uit de ticketverkoop zullen stijgen en extra sponsors zullen aangetrokken worden'', hoopte Roels luidop.

De opening van de Lotto Arena valt acht maanden vroeger dan de contractuele termijn voorzag. De hal zou 95 dagen per jaar gebruikt worden: 40 dagen voor muziek en 55 voor sportieve evenementen.

Het Sportpaleis daarentegen wordt 115 dagen per jaar bezet. ,,De combinatie tussen sport en evenementen vergde heel wat compromissen'', zei Jan Van Esbroeck, de gedelegeerd bestuurder van het Sportpaleis. Zo kan bijvoorbeeld een mobiele sportparketvloer over de betonlaag worden binnengerold en werd er speciale muurbekleding aangebracht om de akoestiek in beide gevallen te waarborgen.

De realisatie van het project is voor de nv Sportpaleis het slotstuk van een totale investering van 25 miljoen euro de voorbije tien jaar.

Op zondag 4 maart vindt er van 11 tot 16 uur een opendeurdag plaats. Op zaterdag 10 maart volgt het eerste evenement: ,,My First Night''.