Jeugdboekenprijzen voor Marita de Sterck en Gerda Dendooven
Foto: rr
LEUVEN - Marita de Sterck met haar boek ''Kwaad bloed'' is dit jaar de laureate van de Boekenleeuw, een onderscheiding die uitgereikt wordt door Boek.be voor het beste kinder- of jeugdboek.
De Boekenpauw voor het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek gaat naar Gerda Dendooven voor ''Het verhaal van Slimme Krol''.

Beide prijzen hebben een waarde van 2.500 euro. De laureaten werden woensdag bekendgemaakt in Leuven. Zowel ''Kwaad bloed'' als ''Het verhaal van Slimme Krol'' zijn uitgaves van Querido.

Voor de Boekenleeuw waren er 108 inzendingen. Het winnende boek handelt over een meisje dat van de ene of de andere dag door haar vader in een strenge katholieke kostschool wordt gedropt. Volgens de jury schetst de auteur een bijzonder overtuigend en origineel beeld van hoe het er in deze instellingen 50 jaar geleden aan toe ging.

Marita de Sterck publiceerde al een 40-tal titels. Een vaak weerkerend thema in haar jeugdromans zijn groeirituelen en inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeerde.

Vier auteurs kregen de Boekenwelp als eervolle vermelding: Joke van Leeuwen met "Heb je mijn zusje gezien?" (Querido), Do Van Ranst met "Dun" (Davidsfonds/Infodok), Hilde Vandermeeren met "Van een kind dat tikkertje speelt met de wind" (Eenhoorn) en Mats Wahl met "Raak vertaald" (Davidsfonds/Infodok).

In haar commentaar bij het aanbod aan jeugdboeken wijst de jury op het ontbreken van goede, leuke boeken voor 8-12-jarigen en goede non-fictie. Er is ook nood aan meer luchtige boeken zonder expliciete boodschap of opdracht waarvan jongeren gewoon kunnen genieten.

Voor de Boekenpauw waren er 48 inzendingen. Gerda Dendooven kreeg de prijs voor "Het verhaal van Slimme Krol", dat het verhaal vertelt van de kleine jongen Krol die vol verwachting in zijn bed op spoken zit wachten en even later met een heel leger monsters te maken krijgt. Dendooven viel al vaak in de prijzen en kreeg al twee keer eerder een Boekenpauw.

Er werden ook Boekenpluimen uitgereikt als eervolle vermelding. Pieter Gaudesaboos kreeg een Boekenpluim voor "Pistache" (Lannoo) en Tom Schamp voor "De buidelbaby" (De Eenhoorn).