Duitsland wil rookverbod doorvoeren
BERLIJN - Het Duitse kabinet heeft woensdag besloten een rookverbod in te voeren voor het openbaar vervoer en in gebouwen van de federale overheid. Ook mogen voortaan alleen nog volwassenen sigaretten kopen. Nu mogen ook jongeren vanaf 16 jaar dat nog.
Het rookverbod moet gaan gelden in bussen, treinen, vliegtuigen, op stations, federale gerechtshoven, ministeries en andere overheidsgebouwen. Op overtreding staat een boete van vijf tot duizend euro. Minister van gezondheid Ursula Schmidt hield wel de mogelijkheid open aparte ruimtes in te richten voor rokers. Als de Bondsdag ermee akkoord gaat moet de nieuwe wetgeving op 1 september van kracht worden.

Tot nog toe gelden in Duitsland nauwelijks beperkingen op het gebied van het roken van sigaretten in het openbaar. Het land is daarmee een van de laatste ’rokersbastions’ in West-Europa. In december sneuvelden plannen om roken in de openbare ruimte te verbieden, omdat uiteindelijk werd besloten dat de kwestie de verantwoordelijkheid was van de deelstaten, niet die van de federale overheid.