Sponsor Lotto verwacht team aan start van Parijs-Nice
Foto: CyclingPress.be
BRUSSEL - Door het aanslepend conflict tussen de UCI en ASO, de organisatie van de belangrijkste Franse rittenwedstrijden, dreigen de teams uit de ProTour niet te mogen meerijden in de belangrijkste wedstrijden op de wielerkalender. Zo stuurde de UCI afgelopen week al een uitdrukkelijk verzoek naar alle ProTourteams om niet te starten in Parijs-Nice (11-18/03), een organisatie van ASO. In een woensdag verspreid communiqué stelt de Nationale Loterij dat een startverbod contraproductief is en ze verwacht dan ook dat Predictor-Lotto gewoon zal kunnen starten in de Franse rittenkoers.
,,Met verbazing en ongeloof neemt sponsor Lotto, sinds 23 jaar actief als wielersponsor op het hoogste niveau, kennis van het door de UCI opgelegde startverbod voor ProTourploegen in Parijs-Nice'', klinkt het in het communiqué. ,,Het niet rijden van Parijs-Nice zal een slechte zaak zijn voor het professionele wielrennen in het algemeen en de wielrenners en hun supporters in het bijzonder. Het wielerminnende publiek kijkt uit naar deze wedstrijd en begrijpt een startverbod niet.''

,,We zijn in het ProTourproject gestapt omdat dit een wezenlijke bijdrage kan leveren tot het professionaliseren van het wielrennen. Naast startrecht in absolute wielertoppers werd de startplicht in publicitair of sportief minder interessante wedstrijden erbij genomen. Deze startplicht heeft het programma van de ploeg en de renners sterk verzwaard, gezien deze ook een druk niet ProTourprogramma in België af te werken hebben. Een aanwezigheid in Belgische niet ProTourwedstrijden die we aan ons publiek verplicht zijn'', gaat het verder.

,,Een startverbod in Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico, en mogelijk in alle door ASO georganiseerde wedstrijden, zal contraproductief werken voor de al door dopingschandalen extra geplaagde wielersport. Sportief zijn onze renners klaar om deze wedstrijden te rijden, ze passen bovendien in de voorbereiding naar de voorjaarsklassiekers. Voor sponsors betekent een startverbod een enorm economisch verlies door het wegvallen van de visibiliteit in de media, in het bijzonder de TV . Ontgoochelde wielerliefhebbers en supporters dreigen af te haken'', aldus de perstekst.

,,Zonder vooruit te lopen op de discussie ter zake binnen de vereniging van ProTourploegen roept Lotto zijn ploeg Predictor-Lotto op om in het belang van het professionele wielrennen te starten in Parijs-Nice, vraagt de Belgische Wielerbond om bij de UCI erop aan te dringen zijn standpunt te herzien en hoopt dat organisator ASO, binnen het wettelijk mogelijke, de 20 beste ploegen laat starten in zijn wedstrijden. Lotto investeert in haar renners om te koersen, niet om aan de kant te blijven'', besluit het communiqué.