Milde ivf leidt tot betere kwaliteit embryo's
Foto: rr
UTRECHT - Een milde ivf-behandeling levert minder eicellen op dan de standaardhormoonbehandeling, maar de kwaliteit van de daaruit ontstane embryo's is beter. Daardoor is het vaak niet nodig meerdere embryo's terug te plaatsen, waarmee meerlinggeboortes worden voorkomen.
Dat schrijven onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) in de komende editie van het Brits wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

De resultaten van het onderzoek bevestigen eerdere conclusies. De artsen van het UMC onderzochten 404 vrouwen jonger dan 38 jaar die via in-vitrofertilisatie een kind wilden krijgen. De helft kreeg de standaardhormoontherapie en kreeg twee eicellen teruggeplaatst, de andere helft kreeg een mildere vorm en slechts een eicel.

Na een jaar was in beide groepen 40 procent van de vrouwen succesvol bevallen van een gezond kind. In de milde groep was geen sprake van meerlingen. Dit wijst er volgens de Utrechtse onderzoekers op dat de milde strategie net zo effectief is als de standaardbehandeling, terwijl de kans op complicaties kleiner is.

De milde methode van het UMC vergt meer cycli, maar is even succesvol, levert minder meerlingen op, is patiëntvriendelijker en goedkoper, stellen de onderzoekers.