Airbus België ontsnapt aan besparingen
Foto: © REUTERS
BRUSSEL - De aangekondigde herstructurering bij vliegtuigbouwer Airbus zal geen directe gevolgen hebben voor België. Dat heeft Claude Bolette, de topman van Belairbus, woensdag gezegd. De man benadrukt wel dat hij nog steeds wacht op een officiële mededeling van Airbus waarin dat wordt bevestigd.
Airbus liet woensdag weten 10.000 banen te zullen schrappen, waarvan 50 procent bij de onderaannemers. Zes vestigingen in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië worden verkocht. Volgens Belairbus - dat Sonaca, Asco en Eurair groepeert - heeft de maatregel geen directe impact op België. Ons land kan later wel de gevolgen ondervinden als beslist wordt waar nieuwe producten worden gebouwd.

De maatregelen kaderen in het ,,Power8'' herstructureringsplan dat het bedrijf er opnieuw bovenop moet helpen.Met het plan wil het bedrijf de komende drie jaar 5 miljard euro besparen.

Drie vestigingen, in het Franse Méaulte, het Duitse Norderham en het Britse Filton, worden verkocht aan risicopartners die moeten helpen bij de financiering. Drie andere sites worden verkocht aan onderaannemers. Het gaat om het Franse Saint-Nazaire en de vestigingen in het Duitse Varel en Laupheim.

Airbus heeft ook beslist dat de nieuwe A350 wordt gebouwd in Toulouse. De A320 verhuist volledig naar Hamburg, waar een derde productielijn wordt opgestart. Momenteel worden elke maand achttien A320's gebouwd in Toulouse en even veel in Hamburg.

In de loop van woensdag worden meer details bekendgemaakt rond het herstructureringsplan.

Dinsdag verklaarde Force Ouvrière, de grootste vakbond bij Airbus in Frankrijk, dat de verkoop van de vestigingen in Méaulte en Saint-Nazaire als een oorlogsverklaring zal worden beschouwd. In Méaulte legden de 1.280 werknemers dinsdag al spontaan het werk neer. De bonden vrezen dat de onderaannemers die de vestigingen overnemen, de productie snel naar lageloonlanden zullen verschuiven.