Rond 750.000 daklozen in VS
Foto: mhb
WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben naar schatting driekwart miljoen daklozen, zo blijkt uit een rapport van het departement van huisvesting en stadsontwikkeling (HUD).
Het departement berekende dat er in 2005 ongeveer 754.000 mensen in opvanghuizen, in tijdelijke huisvestingsprojecten of op straat leefden. Dat zijn er driehonderdduizend meer dan er bedden zijn in de opvang en deze zijn dan ook voortdurend bijna allemaal bezet. Als er in de koudste maanden niet voor extra opvang werd gezorgd zouden er elke avond mensen moeten worden weggestuurd.

Een telling uit 2000 kwam uit op 170.700 daklozen, maar toen werd meteen gezegd dat het er veel meer waren. In 1996 had het Urban Institute al een aantal genoemd van tussen de 640.000 en 840.000. Het hoofd van het departement, Alphonso Jackson, zei dat het rapport moet bijdragen aan een beter begrip van dakloosheid, dat nodig is om het verschijnsel te bestrijden, vooral waar het mensen betreft die lijden aan chronische aandoeningen als geestesziekten, verslaving of fysieke lichamelijke beperkingen.

De gegevens uit het rapport zijn opgegeven door plaatselijke zorginstellingen voor daklozen. Deze stuurden op een bepaalde avond in januari 2005 hun medewerkers de straat op om zwervers te tellen. Ook gaven zij informatie over de mensen die in februari-april van dat jaar gebruik maakten van de opvang. Enkele uitkomsten:

- bijna de helft werd gevormd door alleenstaande mannen
- bijna een kwart was minderjarig
- Minder dan 2 procent was ouder dan 65
- 59 procent was lid van een minderheid
- 45 procent was zwart
- een kwart had een handicap, hoewel deskundigen denken dat het er in werkelijkheid veel meer zijn.