Gerard Mortier naar New York City Opera
Gerard Mortier. Foto: © EDM
BRUSSEL - De internationaal gerenommeerde Gentse cultuurmanager, Gerard Mortier, wordt voor zes seizoenen algemeen en artistiek directeur van de New York City Opera (NYCO). De NYCO heeft woensdag een bericht van het financiële persbureau Bloomberg bevestigd.

De 63-jarige Mortier gaat vanaf 1 september 2009 tot 2015 aan de slag als algemeen en artistiek directeur van de NYCO. Tot dan zal hij de culturele instelling leiden als ,,aangewezen algemeen directeur'', parallel aan zijn werkzaamheden als intendant van de Nationale Opera van Parijs. Zijn contract daar loopt af in augustus 2009. Door parallel ook reeds voor de NYCO te werken, kan hij zijn eerste seizoenen voorbereiden.

Eerder was Mortier directeur van De Munt in Brussel (1981-1991) en van het Festival van Salzburg (1991-2001). Van 2002 tot 2004 was hij intendant van de Ruhrtriënnale in Noordrijnland-Westfalen.

Nu gaat Mortier Paul Kellogg opvolgen. Die is sinds 1996 algemeen en artistiek directeur van de New York City Opera. Hij kondigde in 2005 zijn vertrek aan.

,,Door te kiezen voor Gerard Mortier (...) hebben wij een briljante leider gevonden die ons met durf, visie, initiatief en raffinement de toekomst zal binnenleiden'', aldus voorzitster Susan L. Baker van de raad van bestuur. ,,Zijn ervaring is buitengewoon aangepast aan de traditie van de City Opera met vernieuwende producties van klassieke of hedendaagse werken, en aan zijn traditie van opera voor het volk.''

De in 1943 gestichte New York City Opera is het nummer twee in New York, na de Metropolitan Opera.