BRUSSEL - Het Vlaams Belang zweert het nieuwe 'softe' imago af en kiest in de aanloop naar de verkiezingen van 10 juni resoluut voor de harde lijn. De primeur was weggelegd voor het partijcongres van komende zondag, maar hardliner Filip De Man geeft in zijn enthousiasme nu al de essentie prijs. De schrijft De Morgen.

,,We gaan back to basics, terug naar de bron: tegen de massale immigratie, voor de bescherming van onze superieure Europese cultuur'', aldus De Man.

Zondag organiseert het VB haar verkiezingscongres. ,,De partij duidde (geheel terecht) uw dienaar aan om de werkgroep 'vreemdelingenproblematiek' voor te zitten'', schrijft De Man op zijn website. ,,Natuurlijk kan de tekst nu nog niet vrijgegeven worden, maar ik kan al wel stellen dat we back to basics gaan, terug naar de bron: tegen de massale immigratie, voor de bescherming van onze superieure Europese cultuur.''

De Man komt zelfs met een nieuwe variant op de oude VB-slogan ,,aanpassen of opkrassen''. ,,Wie niet akkoord gaat met onze normen en waarden, kan een vliegtuigticket krijgen. Enkele reis'', schrijft De Man.

'Niets nieuws

,,Dat is misschien wat scherp gezegd, maar het geeft in essentie ons vreemdelingenstandpunt weer'', zegt Vanhecke in een reactie. ,,Ons partijstandpunt daarover is niet veranderd, niet verzwakt of verscherpt. Mensen die misbruik maken van het asielrecht, illegalen en vreemdelingen die onze wetten en normen niet respecteren, moeten terug naar hun land van herkomst. Wat De Man zegt, geeft ook mijn vreemdelingenstandpunt weer'', aldus Vanhecke.

De Vlaams Belang-voorzitter ontkent met klem dat zijn partij nu opnieuw een hardere koers wil varen. ,,Leg onze nieuwe campagnefolders naast de vorige en je zal merken dat het zowel qua sfeer als inhoud bijna kopieën zijn'', aldus nog Vanhecke.