Veehandelaars Anderlecht in beroep vrijgesproken
Een beeld uit de video die Gaia schoot Foto: gaia
BRUSSEL - De zeven veehandelaars en veedrijvers van de Anderlechtse veemarkt zijn woensdag door het Brusselse hof van beroep vrijgesproken van dierenmishandeling. Dierenrechtenvereniging Gaia filmde de zeven en wou hen gestraft zien, maar volgens het hof is er geen bewijs dat de beklaagden de dieren opzettelijk pijnigden zonder enig ander doel.

De zeven moesten zich verantwoorden voor inbreuken op de Wet op het Dierenwelzijn nadat de dierenrechtenverenigingen Gaia en Animaux en Péril videobeelden had gemaakt waarop te zien was hoe de mannen de dieren met stokken en stroomstoottoestellen te lijf gingen.

De beelden waren in de zomer van 2000 gemaakt met een verborgen camera. De Brusselse correctionele rechtbank besliste in januari 2002 dat de beelden niet als bewijs konden dienen omdat ze de privacy van de betrokkenen hadden geschonden. Daarom sprak de rechter de veehandelaars en -drijvers toen vrij.

Gaia en Animaux en Péril gingen in beroep en het hof van beroep heeft woensdag de videobeelden wel aanvaard als bewijsmateriaal. Volgens de raadsheren zijn bij de opnames geen opzettelijke onrechtmatigheden gebeurd en zijn er geen vormvoorwaarden geschonden. Het recht van de zeven beklaagden op een eerlijk proces was dan ook niet in het gedrang gebracht.

Geen bedoeling te pijnigen

Toch sprak het Brusselse hof van beroep de zeven beklaagden vrij. De verdediging van de veehandelaars en -drijvers had aangevoerd dat er geen sprake was van dierenmishandeling omdat het niet de bedoeling was de dieren te pijnigen enkel en alleen om ze te pijnigen. Het hof volgde die redenering.

,,Er is geen bewijs voorhanden dat er sprake is van een bijzonder opzet om te pijnigen'', zo las de voorzitter het arrest voor. ,,het doel was de dieren te drijven. Er is ook geen bewijs dat een van de betrokken dieren niet geschikt geweest zou zijn voor vervoer.''

Kaakslag

Voor Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch kwam het arrest als een donderslag bij heldere hemel. ,,Dit is een onaanvaardbare kaakslag'', zei hij. ,,Het is onbegrijpelijk dat de twee hoven van beroep van Luik en Bergen voor gelijkaardige feiten wel veroordelingen uitspreken en dat deze drie raadsheren resoluut weigeren dat te doen. Wij gaan bekijken of we in cassatie kunnen gaan.''