BAGDAD - Een autobomaanslag in een gemengde westelijke wijk van Bagdad heeft woensdag aan tien mensen het leven gekost. De bom ontplofte even na de ochtendspits in Baiyaa, een wijk met honderden winkels en kiosken. Er vielen zeker twintig gewonden en verscheidene winkels en stalletjes werden beschadigd.
Kort na de aanslag in Baiyaa wist de politie een aanslag met een vrachtautobom op een politiebureau in de wijk Bab al-Sheik te verijdelen door het vuur te openen op de bestuurder. De truck raakte uit koers, ramde een betonnen muur en explodeerde. Twee voorbijgangers kwamen hierbij om het leven; twee politieagenten en een burger raakten gewond.

Later woensdag was de wijk Shurta al-Rabi het doelwit van twee mortieraanvallen. Vier burgers vonden de dood en zeker veertien liepen verwondingen op. Eerder woensdag vielen twee doden en zeventien gewonden bij aanvallen op sjiieten ten zuiden van Bagdad. In de noordelijke stad Mosul werden een hoge legerofficier en zijn chauffeur doodgeschoten.

Het Amerikaanse leger maakte bekend dat zijn troepen woensdagmorgen bij operaties in en rond de Iraakse hoofdstad acht vermoedelijke opstandelingen hebben gedood en zes gevangengenomen. De doden vielen toen helikopters en vliegtuigen een palmbos onder vuur namen bij Taji, aan de noordkant van Bagdad, vanwaar aanvallen werden uitgevoerd op de Amerikaanse strijdkrachten die in Bagdad bezig zijn met een schoonmaakoperatie.

Het Britse ministerie van Defensie zei woensdag dat een Britse militair dinsdag is omgekomen bij een aanval op zijn patrouille in Basra.