BRUSSEL - Door het zachte weer eind vorig jaar en begin 2007 verbruiken de Belgische gezinnen fors minder aardgas en stookolie om hun huis te verwarmen. De aardgasinvoerder Distrigas tekent een daling van het gasverbruik met 18,5 procent op sinds oktober, zo schrijft De Tijd woensdag.

De daling was het grootst in januari. Toen lag de aardgasconsumptie bij gezinnen en kleine bedrijven liefst 23 procent onder het niveau van een jaar geleden. Het lagere verbruik zal niet volledig tot uiting komen in de aardgasfactuur omdat de prijzen het afgelopen jaar zijn gestegen. Maar bij de meeste gezinnen zal het lagere verbruik de gestegen prijzen meer dan compenseren.

Ook gezinnen die met stookolie verwarmen, zien hun energieverbruik sterk dalen. Daarbij komt nog dat de stookolieprijs ruim 5 procent lager ligt dan een jaar geleden. Die evolutie is positief voor de verbruikers, maar baart de brandstoffenhandelaars zorgen. Zij melden een terugloop van de verkoop met 30 procent. Heel wat handelaren zien zwarte sneeuw, klinkt het bij de sectorfederatie Brafco.