Te warm Vancouver baart Winterspelen zorgen
Foto: ap
Het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver (VANOC) is bezorgd over de weersituatie in Vancouver. Binnen twee weken, op 12 februari, gaan de 21e Winterspelen er van start, maar net nu is het in de stad ongewoon warm voor de tijd van het jaar.

Volgens meteorologen ligt het probleem bij de geografische ligging van de stad. Vancouver ligt aan de Stille Oceaan en aan de voet van de Rocky Mountains. De stad heeft momenteel te lijden onder de aanvoer van warme maritieme lucht, waardoor de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan normaal.

'Normaal schommelen de temperaturen in Vancouver in februari tussen 1,5 en 8 graden Celsius. Nu was het in januari al warmer dan 14 graden. Nog nooit heeft een stad met een dergelijk zacht klimaat de Olympische Winterspelen mogen verwelkomen', aldus René Heroux van de Canadese meteorologische dienst. De organisatie benadrukte wel dat het probleem zich enkel voordoet in het skistation Cypress Mountain, dat vlak bij de stad en op een hoogte van amper 930 m ligt. Het merendeel van de proeven in open lucht worden echter in Whistler gehouden, op 125 km van de stad. En daar viel in november alleen al 4 meter sneeuw.