Hond drijft 100 kilometer mee op ijsschots
Foto: reuters
In de Baltische zee is woensdag een hond gered die meer dan honderd kilometer was afgedreven op een ijsschots. Het dier was vorige vrijdag op het ijs gesukkeld op de Vistularivier in de buurt van Toruñ in Polen.
Vorige zaterdag was het onfortuinlijke dier al een eerste keer gespot op de Vistula in Grudziadz. Een brandweerman probeerde de hond toen te bereiken, maar die reddingspoging mislukte. Het dier werd later nog een keer gezien in Kwidzyn, 35 kilometer veder stroomafwaarts. Sindsdien was er geen spoor meer van het beestje.

Er werd gedacht dat de hond was verdronken of doodgevroren, maar woensdag dook het dier plots op in de Baltische zee, op bijna 30 kilometer van de monding van de Vistula.

De bemanning van de Poolse boot Baltica dacht eerst dat het om een zeehond ging. 'We zagen in de verte iets bewegen op het wateroppervlak, pas toen we dichterbij kwamen merkten we dat het een hond was', vertelde Jan Joachim van de Baltica.

De bemanning liet een opblaasbare sloep in het water zakken en slaagde er in om de hond van het ijs te halen. 'Hij gaf geen krimp, de angst stond zo zijn ogen', zei Adam Buczynski, die het dier meteen na de redding in een deken wikkelde. De Poolse zeelui zijn nu op zoek naar de eigenaar van de hond. Als niemand hem opeist wordt hij mogelijk de mascotte van hun schip.