Details die het verschil maken
Foto: © Eric de Mildt
Onze collega-redacteur Bart Van Belle was nauw betrokken bij het drama in Dendermonde. Zijn jongste dochter, Mies, vijftien maanden oud, zit in het kinderdagverblijf waar de dodelijke steekpartij zich afspeelde. Hij vertelt hoe hij de gebeurtenissen probeert te verwerken.

Dinsdagavond organiseerde de dienst Slachtofferbejegening van de Lokale Politie een infomoment voor de ouders van de niet- gekwetste kindjes. Het was het eerste weerzien met ouders waarmee we vrijdagmiddag enkele uren bekwamen van de eerste emoties.

De zaak-Dutroux heeft duidelijk veel veranderd. De begeleiding die alle getroffen ouders de voorbije dagen gekregen hebben, is fantastisch. Van bij het begin werden we op de hoogte gehouden van het onderzoek. Maandag kregen we al eerste te horen dat er wellicht een link was tussen De Gelder en een moord in Vrasene. Ook nu krijgen we een stand van zaken. Een aantal zaken die foutief in de pers verschenen worden rechtgezet en verduidelijkt.

Nadien krijgen de verschillende hulpverleners het woord. De dienst Slachtofferhulp van het parket vertelt ons welke stappen we moeten zetten om bij het dossier betrokken te blijven en hoe we ons burgerlijke partij kunnen stellen. Nadien beantwoorden een aantal psychologen vragen over hoe onze baby's en peuters dit trauma verwerken en welke signalen belangrijk zijn.

Ook burgemeester Piet Buyse is aanwezig. Hij belooft ons zo snel mogelijk antwoord op de praktische vragen waar velen nog mee worstelen. Wanneer krijgen we meer duidelijkheid rond de voorziene noodopvang? Kunnen de ouders zich als groep aansluiten bij de advocaat van de stad en het OCMW? ... De burgemeester belooft ons snel een bevredigend antwoord. Buyse vertelt ons dat zich bij de stadsdiensten een ongekende dynamiek is onstaan om iedereen snel en kordaat te helpen. ,,Het is al anders geweest," besluit hij met een kwinkslag.


Hij laat het niet na om nogmaals te wijzen op het belang van een netwerk om de gebeurtenissen te verwerken. De herdenkingsoptocht en de wake hebben veel mensen geholpen om het gebeuren te plaatsen. Maar we moeten de draad weer opnemen. En daar zullen familie en vrienden een belangrijke rol bij te spelen hebben. De burgemeester is ook hard voor (een deel van) de pers. Die laatste woorden zetten me aan het denken.

Na afloop van de bijeenkomst krijgen we de persoonlijke spulletjes van onze dochter terug die nog in Fabeltjesland waren achtergebleven. De politie heeft de voorbije dagen samen met een Tanteke zoveel mogelijk de juiste knuffel aan de juiste peuter proberen koppelen. Dat de kinderen opnieuw hun vertrouwde knuffel kunnen omarmen, betekent ongetwijfeld enorm veel voor hen. Het zijn details, maar wel belangrijke details.

Lees het vervolg