HERENT - De VLD start midden februari de procedure voor de lijstvorming voor de federale verkiezingen met de aanduiding van de lijsttrekkers. Dat verklaarde VLD-kamerlid Rik Daems zondag in zijn nieuwjaarstoespraak in zijn thuisbasis Herent, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael.
De VLD zal daarmee wellicht de eerste traditionele partij zijn die met de lijsttrekkers uitpakt. Daems kondigde één en ander aan in ruggespraak met partijvoorzitter Bart Somers. Het tweede weekend van februari houdt de partij een congres.

Dat de datum in Leuven bekendraakte, is niet toevallig. De jongste tijd waren er geruchten dat de ,,klassieke'' lijsttrekker Rik Daems concurrentie zou kunnen krijgen. Onder meer de naam van Gwendoline Rutten, kabinetschef van Vlaams economieminister Fientje Moerman, dook in de media op.

Vlaams-Brabant is een atypische provincie, aangezien er na een arrest van de Raad van State geen provinciale kieskring is. De VLD heeft in Leuven en Brussel-Halle-Vilvoorde vijf kamerleden, maar de derde zetel verhuist wel eens van kieskring. Momenteel zetelen Rik Daems en Stef Goris in de Kamer. De nieuwe kieswet voorziet echter dat op tien juni een man en vrouw op de eerste twee plaatsen moeten staan.

Patrick Dewael wees in zijn toespraak op de kernboodschap van de VLD voor de komende verkiezingen en riep de militanten op om op 10 juni de opiniepeilers ,,een poepje te laten ruiken''.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in