BRUSSEL - Ecolo is zeer kritisch over de benoeming van Jannie Haek aan het hoofd van de NMBS. Dat is slecht nieuws voor de spoorwegen, stellen federaal secretaris Isabelle Durant en kamerlid Marie Nagy vandaag in een mededeling.

,,Schaamteloos'' noemen de Franstalige groenen de manier waarop minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte zijn kabinetschef aan het hoofd van de NMBS plaatst. ,,Dit is een begrafenis eerste klasse van wat nog overbleef van de autonomie van het autonoom overheidsbedrijf'', benadrukken Durant en Nagy, die eraan toevoegen dat het niet de eerste keer is dat de SP.A-minister de onafhankelijkheid van de spoorwegen in het gedrang brengt.

Volgens Ecolo zal Haek bij de NMBS - net zoals hij eerder deed bij BIAC - goed de positie van de socialisten verdedigen. ,,Deze operatie van politiek cynisme zal de NMBS een slechte dienst bewijzen. De spoorwegen hadden met Karel Vinck nochtans een nieuwe dynamiek gevonden'', luidt het.

Ook al willen ze Haek naar eigen zeggen op zijn daden beoordelen, besluiten de groene politici dat de aanstelling ook voor het Waalse spoor een slechte zaak is. ,,De SP.A heeft de voorbije jaren al verschillende keren laten blijken dat de Waalse spoorbelangen haar niet interesseren''.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig