BRUSSEL - De socialistische vakbond ACOD sector spoor reageert vandaag behouden op de aanstelling van Jannie Haek als opvolger van Karel Vinck. ,,Wij willen op voorhand geen stellingen tegenover Haek innemen en ook zeker geen vooroordelen vellen'', laat Jos Digneffe, voorzitter van het Vlaamse ACOD spoor, in een persbericht weten.

,,Haek zal vanuit de ACOD beoordeeld worden op zijn beleidsdaden. Die zullen de enige norm zijn. Onterechte vooringenomenheid zou een toekomstige, broodnodige, goede samenwerking en verstandhouding kunnen hypothekeren'', luidt het.

De ACOD vraagt nog dat het sociale overleg ,,in een gezond klimaat blijft verlopen en dat alle partijen beseffen dat het lot van de spoorwegklant en de spoorwerknemers nog altijd op het spel staat''.

Langs Waalse kant toont José Damilot van het socialistische CGSP-Cheminots zich overwegend positief. ,,Ik heb Haek enkele keren ontmoet en ik beschouw hem als een erg intelligent iemand met een enorme capaciteit. Het is een sterke kerel die aan het hoofd van de spoorwegen komt''.

Toch maakt Damilot twee kanttekeningen. ,,Op professioneel niveau, denk ik niet dat Haek managementervaring heeft. Op politiek vlak, stel ik me enkele vragen bij de komst van een kabinetschef van de voogdijminister naar de NMBS. Ik hoop dat het geen signaal is om van de NMBS een ministerie te maken'', aldus nog Damilot.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig