BRUSSEL - De spoorwegen krijgen met Jannie Haek een jong iemand aan het hoofd. Toch heeft de nog altijd geen 40-jarige Haek al heel wat watertjes doorzwommen, vooral als kabinetschef op verschillende SP.A-kabinetten.

Jannie Haek werd op 10 juli 1965 geboren in het West-Vlaamse Torhout. Hij studeerde in 1988 af als licentiaat politieke en sociale wetenschappen aan de RUGent. Hij is gehuwd met Marleen Masyn.

Haek was begin de jaren ’90 inspecteur-generaal van Financiën op de administratie Begroting. Al snel maakte hij carrière op verschillende SP-kabinetten. In 1992 werd hij adjunct-kabinetschef bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback. Hij werkte toen al onder Johan Vande Lanotte, die kabinetschef was van de huidige burgemeester van Leuven.

Wanneer Vande Lanotte in 1994 Tobback opvolgt, blijft Haek adjunct-kabinetschef. Een jaar later wordt hij kabinetschef van de minister van Binnenlandse Zaken en de vice-premier. Tot nu zou hij die functie onder Vande Lanotte - nu als minister van Begroting en Overheidsbedrijven - blijven uitoefenen, met één jaar onderbreking, wanneer Vande Lanotte in 1998 ontslag neemt en Luc Van den Bossche eventjes de fakkel overneemt op het kabinet.

Haek wordt als één van de sterke mannen achter de SP.A beschouwd. Als dossiervreter is hij op verschillende markten thuis. Hij zit dan ook steeds mee aan de onderhandelingstafel wanneer een nieuwe regering moet worden gevormd. Op het kabinet-Vande Lanotte werd hij bestempeld als onmisbaar.

De nieuwe NMBS-baas deed ook heel wat ervaring op bij een reeks overheidsbedrijven. Hij was regeringscommissaris bij de NV Astrid, bestuurder bij wijlen Sabena en was een tijdlang voorzitter van luchthavenuitbater BIAC. Toen Luc Van den Bossche er gedelegeerd bestuurder werd, moest Haek een stap opzij zetten en werd hij gewoon bestuurder. Haek was ook regeringscommissaris bij de Nationale Loterij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig